Verdubbeling van de goudprijs tussen nu en 2030
De goudkoers zal tussen nu en 2030 volgens Warren Hogan, hoofdeconoom van de Australia & New Zealand Bank verdubbelen naar $2400 troy per ounce ofwel 2201,25 Euro.
Toenemende vraag naar goud in Azië
In Azië is een groeiende middenklasse waardoor meer mensen goud kunnen kopen. Dit geeft de vraag naar beleggingsgoud en juwelen een impuls. Hogan voorziet bovendien een toenemende belangstelling voor beleggen in goud bij institutionele beleggers, vermogensbeheerders en centrale banken in Azie.
In het nieuwste rapport van Hogan ‘ East to El Dorado: Asia and the future of gold’ geeft hij aan dat de toenemende koopkracht in Azië wakkert de particuliere vraag naar goud verder aan. Een deel van die vraag zal worden opgevangen door goudderivaten en aandelen die zijn gerelateerd aan goud. Door de sterke culturele band van Aziaten met goud zal er in deze regio daaroom ook veel vraag zijn naar het fysieke edelmetaal.
Op dit moment bedraagt de vraag naar goud in Aziatische landen zoals China, India, Indonesië, Japan, Vietnam, Zuid-Korea, Thailand, Singapore, Maleisië, 2.500 ton. Volgens de hoofdeconomoom van de ANZ Bank kan dit volume binnen vijftien jaar verdubbelen naar 5.000 ton per jaar.
Centrale banken kopen meer goud
Volgens Hogan zullen ook centrale banken in Azie meer goud gaan kopen. Zij zullen dit doen als veiligheidsbuffer voor een nieuw tijdperk met vrij vlottende wisselkoersen. Volgens berekeningen van ANZ zullen Aziatische banken nog zo’n 8.000 ton goud nodig hebben om de goudreserves op te krikken tot 5% van de totale reserves. Dit is gelijk aan drie jaar mijnproductie. In 2009 zijn centrale banken van opkomende markten begonnen met het kopen van goud en zij zullen dit dus ook de komende jaren blijven doen. Vooral in opkomende markten waar ze, in verhouding tot het Westen, kleine goudreserves hebben zal door centreale banken worden geïnvesteerd in goud.
Shanghai Gold Exchange belangrijk knooppunt voor goudhandel
China zal, volgens het rapport van ANB, steeds meer invloed krijgen in de wereldwijde goudmarkt. Sinds een aantal jaren is het de grootste goud producent. In 2013 was China tevens de grootste importeur van het edelmetaal. De vraag naar goud is in de afgelopen jaren explosief gestegen. Hogan ziet dan ook een belangrijke rol weggelegd voor de Shanghai Gold Exchange en de Shanghai Futures Exchange. Shanghai zal een belangrijk knooppunt worden in de fysieke goudhandel, net zoals New York en London dat momenteel zijn.