Rusland blijft goudreserves aanvullen
De centrale bank van Rusland blijft goud kopen ondanks de dalende goudprijs van de afgelopen jaren. Dit doen zij ter diversificatie van de valutareserves. Het edelmetaal goud wordt dan ook gezien als een waardevaste en veilige belegging.
Centrale banken kopen structureel goud
Geen enkele centrale bank heeft zoveel goud gekocht als Rusland in de afgelopen jaren. Uit cijfers van de centrale bank blijkt dat er in juli 12,5 ton goud is toegevoegd aan de goudreserve. De goudreserve van Rusland groeide daarmee tot 1.287,7 ton. Rusland is echter al geruime tijd bezig om extra goud kopen. Het land heeft alleen al dit jaar meer dan 80 ton goud gekocht. Sinds 2009 is er reeds voor 680 ton goud aan de reserves toegevoegd. In dezelfde periode heeft ook China haar goudreserve aangevuld met 604 ton goud. Sinds de transitie richting ‘vrij goud’ is de goudvoorraad van Rusland verdriedubbeld. De centrale bank van Rusland wil de goudreserve nog verder uitbreiden door goud van binnenlandse goudmijnen op te kopen. Dit is financieel gezien mogelijk omdat Rusland uit miljarden aan valutareserves kan putten. Rusland neemt, samen met China, al jaren het grootste deel van de goud gerelateerde aankopen voor hun rekening. Opvallend is dat centrale banken van verschillende opkomende economieen meer en meer goud aan hun reserves toevoegen.
Goud als indekkingsstrategie
Om zich in te dekken tegen een daling van de waarde van valutareserves worden goudreserve flink aangevuld. Dmitry Tullin van de centrale bank in Rusland verklaarde eerder dit jaar tegenover Reuters dat Rusland deze goud strategie heeft ingezet om minder afhankelijk te zijn van externe risicofactoren.