Nederland heeft voor €4 miljard aan goud teruggehaald uit de VS
In het geheim heeft de Nederlandse overheid vorig jaar een deel van de goudvoorraad gerepatrieerd. De reden hiervoor is volgens de Nederlandse Bank om het goud evenwichtiger te kunnen spreiden over verschillende locaties.
Opslag van de Nederlandse goudvoorraad
Het goud, dat in een kluis in New York lag opgeslagen, werd vorig jaar per schip naar Nederland vervoerd en vervolgens met gepantserde trucks naar het Frederiksplein in Amsterdam gebracht. Voorheen lag slechts 11% van de totale goudvoorraad in de kluis van de Nederlandse Bank (DNB). Nu ligt 31% van het goud in Amsterdam, dit is dezelfde hoeveelheid goud als er in New York is opgeslagen. Met deze aanpassing wil DNB een groter deel van de goudvoorraad opslaan in eigen land. Het overige goud uit de Nederlandse goudvoorraad is opgeslagen in Londen (18%) en Ottawa (20%). Volgens Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de universiteit van Tilburg was het terughalen van Nederlands goud uit de Verenigde Staten een gevoelskwestie. “Nederland heeft de capaciteit om het goud zelf op te slaan, bovendien is New York niet meer zo veilig als voor de aanslagen van 11 september. Door het opslaan van de goudvoorraad in Nederland hoopt het DNB bovendien bij te dragen aan een positief vertrouwenseffect bij het publiek.
Repatriëren van goud lijkt trending
Steeds meer landen zijn reeds bezig met het repatriëren van goud, het lijkt zelfs een trend te worden. Duitsland, Zwitserland, Venezuela en Ecuador hebben al eerder laten weten dat zij bezig zijn met het repatriëren van goud. Duitsland is sinds 2013 bezig met de repatriëring van het Duitse goud naar Frankfurt an Main. Zo’n 35% van het goud ligt inmiddels in Frankfurt. De rest van het goud is verspreid over de FED in New York, the Bank of Engeland in London en bij de Bank de France in Parijs. Hoewel Ecuador slechts over een goudvoorraad van 26,3 ton beschikt, wil het land zelf toezicht houden op het goud. Daarom heeft de Ecuadoraanse overheid de centrale bank opdracht gegeven om ⅓ van het goud te repatriëren.