Het belang van fysiek goud
Een groot gedeelte van de handel in goud, gaat via de papieren goudhandel. Als je een beleggingsrekening hebt, kan je bijvoorbeeld (virtueel) een ounce goud kopen. Vaak kopen professionele beleggers dit, om zo hun beleggingen tijdelijk te beschermen tegen onheil. De papieren handel in goud gaat via de Comex.
Wat is de COMEX?
COMEX is de afkorting voor Commodity Exchange Inc. Deze beurs werd opgericht in 1933 en heeft betrekking op handel in grondstoffen, waaronder ook edele metalen. Deze handel vindt plaats op papier.
Nadelen handel papiergoud
De beleggers sluiten future-contracten af, waarbij er volgens de Comex wel een onderpand (goud) aanwezig is. Echter, het komt voor dat de Comex 1 ounce goud vele tientallen keren uitleent op papier. Als de koers van goud hard zou stijgen en de vele handelaren eisen hun ounce goud op, komt er een stoelendans op gang met tientallen handelaren terwijl er maar 1 plek is. Er wordt dus in iets gehandeld, dat er helemaal niet is. De Comex belooft, dat mochten ze niet in goud kunnen uitbetalen, de klant met cash te zullen uitbetalen. Maar dat is precies het probleem, biljetten zijn in tijden van grote crises weinig meer waard en fysiek goud houdt altijd zijn waarde.
Fysiek goud
Tot 1971 was geld door goud gedekt. In dat jaar besloot men dit te ontkoppelen. Nu in 2016 zien we dat de ECB de geldpersen aan zet. Allemaal biljetten die niet gedekt zijn door goud. Bij een valuta crisis of een mondiale economische crisis heb je alleen wat aan fysiek goud. Immers het verleden leert dat torenhoge inflatie een enorme geldontwaarding met zich meebrengt. De winnaar bij dit soort crises, is de bezitter van fysiek goud. Fysiek goud heeft dus een monetaire functie, het is een bescherming van vermogen.