Goud en bitcoin tegelijk boven de € 60.000

Goud en bitcoin tegelijk boven de € 60.000

Fysiek versus digitaal

Goud is een fysieke grondstof, terwijl bitcoin een digitale valuta is. Dit betekent dat goud tastbaar is en feitelijk bestaat in de vorm van munten, baren of sieraden. Bitcoin daarentegen, bestaat alleen in digitale vorm en wordt opgeslagen in digitale wallets.

Intrinsieke waarde

Goud heeft intrinsieke waarde vanwege zijn bruikbaarheid in industrieën zoals sieraden, elektronica en geneeskunde. Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde zoals goud. De prijs ervan komt tot stand door vraag en aanbod. En het vertrouwen van de gebruikers.

Prijsvolatiliteit

Bitcoin staat bekend om zijn extreme prijsschommelingen, ofwel volatiliteit; de waarde kan binnen korte tijd sterk stijgen of dalen. Goud is minder volatiel in prijs. Door de eeuwen heen heeft goud zich bovendien altijd als waardevast bewezen. Zo is in tien jaar tijd de koers van een kilo goud verdubbeld!

Opslag en beveiliging

Goud vereist fysieke opslag en beveiliging, wat kosten met zich mee kan brengen, zoals het huren van een kluis. Bitcoin wordt opgeslagen in digitale wallets, maar vereist ook zorgvuldige beveiliging. Denk aan hacks of verlies van toegang tot de wallet.

Inflatiehedge

Zowel goud als bitcoin worden vaak gezien als een hedge tegen inflatie. Vanwege het feit dat hun waarde juist kan toenemen bij economische onzekerheid, of wanneer de waarde van traditionele valuta’s daalt. Zo bleef goud zijn waarde behouden, toen in 2022 de cryptomarkt sterk terugliep.

Regulering en acceptatie

De goudhandel is een gevestigde markt met een lange geschiedenis, terwijl bitcoin relatief nieuw is. De acceptatie van bitcoin door overheden en financiële instellingen varieert sterk per land. Er zijn landen die bitcoin volledig hebben gelegaliseerd, terwijl andere het gebruik ervan juist beperken of zelfs verbieden.