De goudprijs blijft stabiel ondanks afkoeling: geen paniek onder investeerders
Centrale banken wereldwijd verhogen de rentetarieven om inflatie te beteugelen. De Amerikaanse Federal Reserve begon hiermee in maart 2022, terwijl de Europese Centrale Bank pas in juli van dat jaar volgde. De rente stond destijds vrijwel op 0% en is sindsdien herhaaldelijk verhoogd, nu tot 4,5%.
Een hogere rente maakt lenen duurder, vermindert bestedingen en resulteert uiteindelijk in een hogere spaarrente bij commerciële banken, waardoor sparen aantrekkelijker wordt. Dit verkoelt de economie. Toch kunnen centrale banken niet onbeperkt doorgaan met renteverhogingen, aangezien dit mogelijk tot een recessie kan leiden. Bovendien is de inflatie sterk gedaald, van 14,5% in september 2022 naar 3% in augustus 2023, waarmee het beleidsdoel van de ECB van 2% binnen bereik komt.
Ondanks de daling heeft de goudprijs zich redelijk gehandhaafd ten opzichte van de sterke dollar en hoge rente. Over meerdere jaren blijft de goudprijs, ondanks de huidige daling, hoog. Hierdoor behouden gouden sieraden en andere gouden objecten nog steeds een hoge inruilwaarde, wat consumenten aanspreekt om goud te verkopen.
Beleggers beschouwen goud al eeuwenlang als een veilige investering en gezien de huidige koers is het een interessant instapmoment. Wist je bijvoorbeeld dat de waarde van goud sinds 2007 al 2,5 keer is gestegen, en in de afgelopen 20 jaar zelfs 5 keer? Dit maakt het ideaal voor het beschermen van vermogen en behoud van koopkracht.
Vanwege aanhoudende economische onzekerheid en de lage goudkoers verwachten we dat de vraag naar goud en daarmee ook de prijs weer zal stijgen.”