Negatieve rente geeft goud glans

Negatieve rente geeft goud glans

Japan

In Japan lopen ze iets voor op de ECB. De geldpersen staan daar al jaren aan, nog steeds zonder resultaat. Abenomics, het beleid van minister-president Abe, werkt nog steeds niet. Onlangs heeft de Japanse centrale bank een nieuw middel ingesteld: negatieve rente. Financiële instellingen moeten nu betalen om geld bij de centrale bank te stallen.

Gevolgen beleid

Meteen werden er een paar gevolgen van dit beleid zichtbaar. De verkoop van kluizen aan particulieren nam flink toe. Dus terwijl de rente naar -0.1% daalde, kwam er al een reactie van particulieren in de vorm van een hele kleine bankrun. Een tweede gevolg van negatieve rente, is de enorme toename van verkopen van goud in Japan. Tanako Kikinzoku Koguo KK, een van de grootste goudhandelaren van Japan, verkocht in totaal 8.192 kilo goud in het eerste kwartaal 2016. Dat is een toename van 35%, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Goud glanst weer

In Europa leiden alleen al de geruchten over negatieve rente tot meer goudverkopen. Bij een daadwerkelijke negatieve rente, iets wat Gerrit Zalm van de ABN Amro ziet gebeuren op korte termijn, zal de verkoop van goud nog harder stijgen. Mensen zullen besluiten een deel van hun geld van de bank te halen en in te wisselen voor goud. Op dit moment nemen ook in Nederland de verkopen flink toe. Onrust rond terreur in Europa, een kwakkelende wereldeconomie en een mogelijke Brexit zorgen voor een stijgende goudprijs. Dat merkt ook Johan de Ruiter, eigenaar van het Goudwisselkantoor. In een interview met een landelijke krant zegt hij: “Enerzijds zien we een groeiende groep klanten die de hogere goudprijs aangrijpt om sieraden van de hand te doen uit bijvoorbeeld een erfenis. Maar ook de groep klanten die naar de winkels komt om goud in te slaan, groeit. Mensen gaan het geldsysteem ongeloofwaardig vinden, terwijl goud al eeuwenlang zijn waarde heeft behouden”.