Goud is ieders hebbeding
“I love gold”. Met die woorden voorspelde beleggersgoeroe Mark Mobius half juli al dat goud een mooie toekomst tegemoet zou gaan. Hij plakte daar ook een getal op: tegen het einde van het jaar zou goud de kaap van 1.500 dollar per ounce ronden.
Nu blijkt de werkelijkheid zijn optimisme nog te overtreffen: de prijs van goudfutures (voor december) ging op de beurs van New York gisteren al door de grens van 1.500 dollar, voor het eerst sinds 2013.
Dit jaar is de prijs van een ounce (31,10 gram) goud al met 17 procent gestegen, bijna dubbel zoveel als de aangroei van de Bel20. Over de afgelopen twaalf maanden bedraagt de stijging zelfs bijna 28 procent.
“De waardestijging is door niets anders onderbouwd dan door paniek”
De laatste dagen gaat het extra hard. Met dank aan de handelsoorlog tussen de VS en China. Hoe meer onzekerheid op de financiële markten, hoe groter de vraag naar goud. Het edelmetaal wordt traditioneel gezien als een ‘veilige haven’, waar beleggers kunnen schuilen om zich te beschermen tegen de gevolgen van politieke en economische onstabiliteit.
“Goud reageert op dit moment inderdaad zoals je zou verwachten”, zegt Tom Simonts, financieel econoom bij KBC. “De waardestijging is door niets anders onderbouwd dan door paniek. Het is een logische beweging, en het is voor het eerst sinds 2011 dat goud ten volle zijn traditionele functie vervult”.
Wat ook meespeelt, is dat de centrale banken hun goud aankopen hebben opgeschroefd. In de eerste helft van dit jaar ging het om 374 ton, blijkt uit cijfersvan het World Gold Council. Dat was de grootste hoeveelheid in een decennium.
Sinds 2009 hebben de centrale banken hun goudvoorraad met ongeveer 14 procent doen aanzwellen. Er ligt nu voor ongeveer 1.600 miljard dollar aan goudstaven in de kluizen.
Naast de centrale banken zijn ook de juwelensector en de muntindustrie grote goudkopers. De totale vraag naar goud steeg in de eerste zes maanden met 8 procent, tot meer dan 2.000 ton. Ook goudfondsen hebben hun voorraden sterk opgeschroefd.
Een andere belangrijke oorzaak van de stijgende goudprijs is de negatieve rente op obligaties. Goud levert geen rechtstreeks rendement op in de vorm van dividenden of rente, maar dat nadeel wordt steeds minder doorslaggevend als meer leningen negatief renderen. Het edelmetaal wordt een alternatief voor investeerders die geen zin hebben om geld toe te leggen op hun beleggingen.
Ook kunnen beleggers in goud inspelen op verdere renteverlagingen. Zowel de ECB als de Federal Reserve zal naar verwachting in de loop van dit jaar nog knippen in de tarieven. Gisteren verlaagden de centrale banken van India en Nieuw-Zeeland hun beleidsrente. De Duitse langetermijnrente (op 10 jaar) zakte naar -0,58 procent.
Bron: Standaard.be