Waarde voor elke portefeuille
Een paar procent aan edelmetalen misstaat in geen enkele portefeuille. Het heeft een stabiliserende werking in tijden van grote marktonrust, het heeft een andere koersontwikkeling dan andere effecten en het biedt bescherming tegen een dalende reële rente en dalende dollar.
Edelmetaal door de jaren heen
Het belang van edelmetaal als belegging, sieraad en betaalmiddel is bijna zo oud als de mensheid. Er werden in de oudheid zelfs goddelijke kwaliteiten aan het edelmetaal ontleend. Dat geldt bijvoorbeeld voor Egypte, waar vroeger alleen de koninklijke familie goud mocht dragen. Lees hier meer over de geschiedenis van goud.
Tegenwoordig heeft edelmetaal veel van zijn glans verloren. De laatste grote verandering kwam in de jaren 70 met de afschaffing van het Bretton Woods Systeem en de loskoppeling van de dollar. Het gele edelmetaal verloor daardoor zijn functie als betaalmiddel.
Investeren in edelmetalen: 4 redenen
Als reservevaluta en bescherming tegen inflatie bleef edelmetaal belangrijk, maar daar komt de laatste jaren wel steeds meer concurrentie bij van cryptomunten. Toch ziet de Meketa Investment Group nog altijd een rol voor edelmetaal in de portefeuille.
De vermogensbeheerder onderzocht vier potentiële redenen om edelmetalen te bezitten:
- De prijs beweegt zich contrair aan andere effecten en heeft daarmee een stabiliserende werking op de portefeuille.
- De prijs beweegt mee met de reële rente en dollarkoers.
- Edelmetaal is een veilige haven in tijden van marktturbulentie.
- Het is eenvoudig in te passen in de portefeuille.
1. Stabilisator
Edelmetaal levert op zich geen geweldig hoge rendementen op. De laatste 30 jaar was het 3,3% gemiddeld per jaar, wat meer was dan de inflatie, maar minder dan aandelen.
Het mooie is wel dat de beste jaren kwamen op momenten dat de rest van de markt het zwaar had. Edelmetaal heeft dus zeker een functie als stabilisator.
2. Reële rente en dollar
Op de lange termijn biedt edelmetaal zoals gezegd een goede bescherming tegen inflatie, maar het is niet zo dat fases met hoge inflatie altijd gepaard gaan met een stijgende goudprijs. De correlatie tussen het glimmende, gele edelmetaal en inflatie kan op de korte termijn zelfs buitengewoon zwak zijn. Als inflatiehedge deugt het edelmetaal dus niet zo heel goed.
Dat geldt wel voor de reële rente in de VS (rente minus inflatie) en de dollarkoers. Daar is een sterke correlatie zichtbaar. Hoe lager de reële rente, hoe hoger de goudkoers en hoe zwakker de dollar, hoe hoger de prijs.
Overigens geldt het omgekeerde ook. Dus mocht er een periode aanbreken met een stijgende reële rente en/of een sterke dollar. Dan ziet het er somber uit voor de edelmetalen.
3. Marktturbulentie
Edelmetaal doet het bijna altijd goed in tijden van hoge volatiliteit en kelderende koersen. Dat geldt bijvoorbeeld voor 1989 met Black Monday, de kredietcrisis van 2008 en Covid-19 in 2020. Een van de weinige uitzonderingen was in 2000-2001 tijdens het barsten van de internetbubbel, toen kwam de reactie van edelmetaal pas later.
4. Implementatie
Het is vrij eenvoudig om exposure te krijgen naar edelmetaal. Dat kan direct door middel van fysiek goud kopen of termijncontracten. Het kan ook met aandelen in mijnbedrijven.
Conclusie
Concluderend zegt Meketa dat het zeker zinvol is om een deel van de portefeuille vrij te maken voor fysiek edelmetaal. Het gaat daarbij niet om een hoog percentage, maar enkele procenten.
Een van de grote vragen die momenteel leeft in beleggingskringen is of dit ook geldt voor bitcoins en andere digitale munten. Sommigen mensen zien crypto’s als een moderne versie van edelmetaal en toekomstig betaalmiddel.
De crypto’s zouden net als edelmetalen bescherming bieden tegen onverantwoord opererende overheden en centrale banken die torenhoge schulden opbouwen. Of hier een kern van waarheid in zit moet nog blijken. Edelmetaal heeft een wat langere trackrecord.
Meer nieuws over beleggen
- Duur goud door crisis en vooral als belegging populair
- Beleggen in goud als alternatief voor de onrustige aandelenmarkt
- Beleggingsmunten populairder dan ooit
- Goud blijft een gewild investeringsobject
- Goud is weer de veilige haven voor beleggers
- Goud profiteert van wereldwijde vlucht van beleggers naar veilige havens
- Hoe het beste in zilver te beleggen