Bij de goudkantoren loopt het storm
Door de coronacrisis ruilen mensen uit geldgebrek hun gouden sieraden in voor cash. Het pandjeshuis en de goudhandelaar ziet de omzet fors stijgen. Naast de ‘inruilers’ zien ze ook veel ‘instappers’: klanten die goud kopen als belegging. Na het record van afgelopen zomer is de goudprijs nog steeds historisch hoog.
Pas op, camerabewaking! En: Let op: dit pand is beveiligd met DNA-spray! De voordeur is volgestickerd met waarschuwingen. Boeven die bij goud- en zilverinkoper Zilver & Goud Amsterdam van hun gestolen goud af willen, zijn duidelijk niet welkom. Maar dat er af en toe eentje het toch probeert, dat staat vast.
Clenn Cheung, directeur van Zilver & Goud, stuurt ‘boefjes’ — vaak jonge mannen — altijd direct weg. “Maar veel krijgen we niet aan de deur, want ze weten dat ze hier niet moeten zijn”. Het is een risicovolle business waarin Cheung opereert. Kogelwerend glas omgeeft de toonbank waarachter hij zit en camera’s houden de winkel in de gaten.
Ook het scherm met de live goudprijs wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Sinds de uitbraak van coronapandemie waarin de goudprijs afgelopen zomer historische hoogtes bereikte, loopt het hier storm. “Op drukke dagen krijgen we zo’n dertig klanten. Dat is drie keer zoveel als vorig jaar deze tijd. Zowel voor verkoop als inkoop”. En dat betekent voor Cheung een verdrievoudiging van de omzet. Wereldwijd gaat er per dag $112,2 mrd om in de goudmarkt volgens de World Gold Council.
Van omaketting tot gouden tandkroon
Het zijn vooral gouden munten — de Canadese Maple Leaf en de Zuid-Afrikaanse Krugerrand zijn populair — die bij Cheungs klanten als beleggingsobject worden verkocht. Ook de ‘goudbaartjes’, staafjes of plaatjes zuiver goud, zijn gewild. Vaak wegen de munten en staafjes 31,1035 gram, oftewel een troyounce. Dat is de standaardmaat die professionals gebruiken voor de goudprijs. Die schommelt momenteel net onder de $1900 na het historische record van $2063 afgelopen augustus. Begin dit jaar, net voor de uitbraak van de coronapandemie, kostte een troyounce goud nog $1500.
Lex Oud, eigenaar van Contant voor Goud in Bussum, vertelt dat bij hem zo’n 50% meer goud dan normaal is binnengekomen sinds de coronapandemie. “Door de hoge goudprijs maar ook omdat mensen meer zijn gaan opruimen in deze periode. Ook zijn er steeds meer mensen die vanwege geldnood hun sieraden inleveren”. Het inruilgoud bestaat vaak uit erfenissen zoals ‘oma-kettingen’, horloges, ringen, oorbellen. Af en toe zit er een gouden tandkroon tussen, aldus Oud.
Ook bij de keten Goudwisselkantoor zien ze een forse toename van zowel beleggingsinstappers als goud-voor-geld-inruilers. “Gemiddeld wordt anderhalf keer zoveel goud verhandeld als vorig jaar”, aldus directeur Johan de Ruiter. In 2019 verhandelde het bedrijf verdeeld over alle honderd locaties 1500 kilo goud, dit jaar is het tot nu toe al rond de 2000 kilo. De verkoop van beleggingsgoud is verdrievoudigd en de omzet van het volledige bedrijf steeg afgelopen jaar met 50%: van €100 mln naar €150 mln.
Het Amsterdamse Gold Republic richt zich alleen op fysiek beleggingsgoud. Het zag de vraag daarnaar dit jaar sterk groeien: de omzet steeg met 400% en het aantal klanten verdubbelde. Beleggingsgoud bestaat naast munten uit fysieke goudstaven die thuis bewaard worden of, zoals bij Gold Republic het geval is, tegen betaling bij een bank in een kluis.
Goud inkopen is hele klus
De door de coronacrisis gecreëerde drukte is vergelijkbaar met de drukte die goudkantoren ondervonden tijdens de financiële bankencrisis in 2008, zegt Cheung van Zilver & Goud. Maar het gaat nu meer in pieken en dalen. “De goudprijs schommelt harder. Als de prijs omhoog schiet, hebben wij die dag veel inloop”. Ook hij ziet steeds meer mensen uit geldgebrek hun gouden sieraden inleveren. Een ‘zorgelijke’ ontwikkeling noemt hij het want: “De echte economische crisis moet nog komen. Veel bedrijven worden nu nog kunstmatig in leven gehouden”.
Dat het druk is, komt ook doordat bij het inkopen van goud veel meer komt kijken dan bij de meeste andere producten. Zo is de waarde van het goud bepalen een hele klus. Ook moet alle inkoop van goud officieel geregistreerd worden, zodat de politie kan checken of het om gestolen waar gaat.
Als iemand binnenkomt met een gouden sieraad, bekijkt Cheung eerst met een loep het keurmerk. Vervolgens kan met een kras van het sieraad op een toetssteen, ingesmeerd met het chemische middel ‘koningswater’, het karaatsgehalte worden vastgesteld. Hoe hoger het aantal karaat, hoe zachter en duurder het goud. De meeste gouden sieraden zijn samenstellingen van metalen –legeringen- waar ook koper, zilver of andere metalen in zijn verwerkt. Bij twijfel over het aantal karaat, wordt een röntgenapparaat gebruikt.
Bij ene kantoor honderden euro’s minder dan bij de ander
De troyounce, hoogstwaarschijnlijk vernoemd naar de Franse stad Troyes waar de maat volgens de overlevering al in de middeleeuwen werd gebruik, waarin de goudprijs wordt uitgedrukt, bestaat uit 24 karaat puur goud. De minst ‘zuivere’ gouden sieraden bevatten 10 karaat goud. Oud constateert dat de meeste mensen ‘nog nooit van een troyounce gehoord hebben’ en rekent zoals veel goudwisselkantoren in kilogrammen en euro’s terwijl de goudprijs gekoppeld is aan de dollar.
Dat brengt ook een flink risico met zich mee: consumenten zijn regelmatig onwetend over de actuele goudprijs. Het kan dan dus ook zomaar voorkomen dat bij het ene wisselkantoor honderden euro’s minder wordt betaald voor een sieraad dan bij een kantoor verderop. Zelf terugrekenen naar troyounces en dan van dollars naar euro’s is best een klus. Bovendien is de prijs afhankelijk van de hoeveelheid karaat die in een sieraad zit.
Om te voorkomen dat gestolen goud wordt ingekocht, moeten handelaren foto’s maken van de voorwerpen en de namen van de verkopers registreren op een site die door de politie wordt bekeken. Vervolgens moet het goud een paar dagen tot enkele weken — dat verschilt per gemeente — worden bewaard voordat het ‘sloopgoud’ naar een smelterij mag worden gebracht. Daar worden er weer staafjes of munten van gemaakt.
Cheung is voorstander van deze registratieplicht omdat het de ‘rotte appels uit het vak haalt’: opkopers die niet aan dit systeem meedoen, kunnen hiervoor strafrechtelijk vervolgd worden. Wel noemt hij het ‘krom’, omdat je als inkoper niet vooraf kunt checken of iemand als heler bekend staat bij de politie. De meld- en registratieplicht voelt een beetje dubbel voor Oud: “Ik heb geen zwaailicht en mag niet op de stoep parkeren maar ik moet soms toch de pet van de politie opzetten”.
Goud gewild door lage rente
Vooral door de huidige lage — en soms zelfs negatieve — rentestand is goud momenteel zo gewild, zegt Georgette Boele, edelmetalenspecialist bij ABN Amro. “Bovendien zijn mensen bezorgd over de oplopende begrotingstekorten en vrezen sommigen voor een hoge inflatie, met name in de Verenigde Staten”. Als het financiële en monetaire systeem in elkaar stort, is goud wel nog altijd iets waard, zo is de gedachte.
Vaak wordt goud genoemd als ‘veilige haven’ voor beleggers: beleggers zouden het edelmetaal kopen als beurskoersen naar beneden gaan. Alleen is dit volgens Boele nu niet het geval. “De goudkoers is net als de beursindices gestegen. Dat de goudprijs nu zo hoog staat komt vooral door een grote groep die belegt in goud-indextrackers (etf’s) die de onderliggende goudprijs zo nauwkeurig mogelijk volgen”.
De schatting is dat wereldwijd inmiddels zo’n 190.000 ton goud gedolven is. Gemeten in ruimte beslaat dit een kubus van 21x21x21 meter. De hoeveelheid goud neemt nog elk jaar toe: wereldwijd wordt in mijnen gezocht naar ‘nieuw’, nog niet ontdekt, goud. Boele: “Maar hoeveel er nog gedolven wordt is voor de goudprijs helemaal niet interessant, want deze wordt voornamelijk gedreven door de vraag en niet door het aanbod”.
De stijging van de goudprijs hapert de laatste weken, maar de rally is nog lang niet op zijn retour, denken analisten. Vermogensbeheerder Goldman Sachs verwacht dat de goudprijs nog tot $2300 per troyounce stijgt komend jaar, bij ABN Amro houden ze het op $2000 tegen eind 2021.
Of zoals Cheung het zegt: “De drukte bij de goudwisselkantoren is nog lang niet voorbij”.
Bron: FD.nl